Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er eeuwige grafrust is op natuurbegraafplaats Geestmerloo wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven hebt u eeuwige grafrust. Er wordt niet geruimd op Geestmerloo. Op Geestmerloo vindt u ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een onbehandelde houten boomschijf met inscriptie als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Geestmerloo ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrecht en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een mooie plek uitzoeken op Geestmerloo voor een individueel graf. Een graf krijgt veel ruimte en wordt niet geruimd.
Het is mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen in een familiegraf. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een kindergraf mogelijk.
Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Geestmerloo te kiezen.
Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Geestmerloo. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met de belasting voor de natuur.

 

Wat kost een graf?

U betaalt € 4.250 voor een graf en € 7.500 voor een dubbel graf. Hiermee betaalt u het eeuwigdurend grafrecht in één keer. Een urngraf kost € 2.000, een dubbel urnengraf € 3.000.

Daarbij betaalt u € 695 voor de begrafenis zelf. Deze kosten zijn eenmalig: er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is.

Bekijk alle Tarieven.

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is gelegen in een stuk nieuwe natuur. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats op Geestmerloo draagt u op drie manieren bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Geestmerloo wordt aangewend voor het huidige beheer van het hele natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur op het landgoed.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht de natuur en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Geestmerloo niet mogelijk omdat ons lichaam stoffen bevat die van invloed zijn op de natuurlijke vegetatie als ze in de humuslaag terecht komen..

Wel is het mogelijk de as te begraven in een graf onder de humuslaag. Dit kan ook in een urn, mits de urn geen belasting vormt voor de natuur.

 

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment van uw leven kunt u een plek reserveren op natuurbegraafplaats Geestmerloo. Voor u zelf of voor uw dierbaren.

Als de natuurbegraafplaats in de zomer van 2020 geopend is, kunt u langskomen om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt. In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek precies vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden.

Het is nu mogelijk om bij voorinschrijving een plek te reserveren op het eiland.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Geestmerloo is geen uitvaartonderneming, maar werkt natuurlijk wel nauw samen met de uitvaartondernemer.

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elk omhulsel dat u wilt, mits dit afbreekbaar is door de natuur. Dus geen metalen beslag of kist van spaanplaat.

Denkt u daarnaast ook aan bamboe, karton of een lijkwade van stof, riet enzovoorts.

Zie ook: Wat is natuurbegraven

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Geestmerloo is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het verse graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken in de vorm van een onbehandelde boomschijf met inscriptie wilt laten plaatsen.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. Als de natuurbegraafplaats is geopend, kunt u o.a. via een mobiele telefoon een graf terugvinden.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan straks herbegraven worden op Geestmerloo. Een herbegrafenis kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente. Dit is pas tien jaar na de eerste begrafenis mogelijk.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen.

Wanneer is de begraafplaats geopend?

Natuurbegraafplaats Geestmerloo is nog in ontwikkeling. De komende maanden worden de voormalige akkers getransformeerd naar een nieuw natuurgebied. Naar verwachting wordt de natuurbegraafplaats geopend in juni 2020.
U bent dan zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom om te wandelen op Geestmerloo, een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten.

Zie ook: Contact

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.