Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er grafrust voor altijd is op Natuurbegraafplaats Geestmerloo wordt een begraven persoon in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Bij natuurbegraven maken we  uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen. Daarom vormt een laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Grafrust voor altijd
Bij natuurbegraven hebt u grafrust voor onbepaalde tijd. Op Natuurbegraafplaats Geestmerloo ruimen wij geen graven na een bepaalde termijn. U vindt hier ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een onbehandelde houten boomschijf met inscriptie als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats moeten graven en grafstenen onderhouden worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op Geestmerloo ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrecht en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zolang deze de natuur niet schaadt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een mooie plek uitzoeken op Geestmerloo voor een individueel graf. Een graf krijgt veel ruimte en wordt niet geruimd.

Het is mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familieleden bij elkaar begraven kunnen worden  in een familiegraf. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een kindergraf mogelijk.

Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Geestmerloo te kiezen.

Ook voor een urn, na crematie, is een plek te reserveren op Geestmerloo. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit in verband met de zorg voor de natuur.

 

 

Wat kost een graf?

U betaalt op de wal/heuvel € 4.750 voor een eenpersoons graf en € 8.400 voor een dubbeldiep graf. Op één van de eilanden is alleen dubbeldiep begraven mogelijk en betaalt u  € 9.450. Een urngraf kost € 2.300, een dubbel urnengraf € 3.400 (op een eiland is dat € 2.850 resp € 3.900). Hiermee betaalt u het grafrecht in één keer. 

Daarbij betaalt u € 940 voor de begrafenis zelf. Deze kosten zijn eenmalig: er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is. In het weekend geldt een toeslag van 50% op de begraafkosten.

Bekijk alle Tarieven.

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats ligt in een stuk nieuwe natuur. Met het reserveren van een rustplaats voor onbepaalde tijd op Geestmerloo draagt u op drie manieren bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Geestmerloo wordt deels aangewend voor het huidige beheer van het hele natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur op het terrein.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer dat nodig is nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het grafrecht de natuur en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Geestmerloo niet mogelijk omdat asresten  stoffen bevatten die van invloed zijn op de natuurlijke vegetatie als ze in de humuslaag terecht komen.

Wel is het mogelijk de as te begraven in een graf onder de humuslaag. Dit kan ook in een urn, mits de urn geen belasting vormt voor de natuur.

 

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. Op reguliere begraafplaatsen wordt vaak op meerdere lagen begraven. Bij Geestmerloo is dat mogelijk tot maximaal twee lagen (dubbel diep). Voor meerdere personen reserveert u bijvoorbeeld twee of meer graven naast elkaar.

Zijn er speciale graven voor kinderen?

Natuurlijk kunnen ook kinderen worden begraven op Geestmerloo.
Ouders kunnen ook een plek reserveren bij het graf van hun kind.

Voor een kindergraf gelden lagere tarieven. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment van uw leven kunt u een plek reserveren op Natuurbegraafplaats Geestmerloo. Voor uzelf of voor uw dierbaren. De ervaring leert dat het veel rust kan geven wanneer dit geregeld is.

U kunt dagelijks langskomen om een wandeling te maken over het terrein. En zodra u eraan toe bent,  kunt u (bij voorkeur op afspraak) de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt. In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Geestmerloo is geen uitvaartonderneming, maar wij werken wel nauw samen met alle uitvaartondernemers uit de regio (en daarbuiten). Zij kennen Geestmerloo goed. 

Wanneer een uitvaartbegeleider de uitvaart komt doorspreken en de wens is een begraving op Geestmerloo, dan regelt de uitvaartbegeleider dit met ons.

In enkele gevallen regelt een familie alles zelf.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Bij een begrafenis op Geestmerloo heeft u veel vrijheid voor een persoonlijke invulling van de afscheidsceremonie. U kunt een ceremonie houden in onze sfeervolle ceremonieruimte. Hier is plaats voor ongeveer 100 mensen.

In de zomer hebben wij ook buiten mogelijkheden op ons deels overdekte terras.

Zowel binnen als buiten kunnen we catering verzorgen.

Zie ook: Ceremonie

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elke omhulling die u wenst, mits deze afbreekbaar is door de natuur. Dus geen metalen beslag of kist van spaanplaat.

Denk daarnaast ook aan bamboe, karton of een lijkwade van stof, riet enzovoorts.

Een uitvaartbegeleider kan helpen dit (al dan niet na overlijden) uit te kiezen. 

Zie ook: Wat is natuurbegraven

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Geestmerloo is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Wat is er op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het verse graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken in de vorm van een onbehandelde boomschijf met inscriptie wilt laten plaatsen.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. Alle graven zijn ingemeten en door middel van coördinaten terug te vinden, ook als op een gegeven moment er geen boomschijf meer zichtbaar is.

In het ontvangsthuis kunt u informatie vragen over de plek van een specifiek graf. Daar kunt u een plattegrond meekrijgen waarop het graf dan wordt gemarkeerd.

Daarnaast is het mogelijk om via kaart.geestmerloo.nl een graf terug te vinden op naam. Dat kan ook met uw smartphone. In het ontvangsthuis kunnen wij u hierbij helpen.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan straks herbegraven worden op Geestmerloo. Een herbegrafenis kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente. Dit is pas tien jaar na de eerste begrafenis mogelijk.

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

De wandelpaden op Natuurbegraafplaats Geestmerloo zijn niet overal goed begaanbaar voor rolstoelen. We hebben een e-car om u toch de gelegenheid te geven Geestmerloo te ontdekken. Tijdens een begrafenis kan ook gebruik gemaakt worden van een e-car voor wie de afstand naar de plek te groot is.

Het is mogelijk om (liefst op afspraak) een graf bezoeken met deze elektrische wagen.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen.

Is er parkeergelegenheid?

Er is bij natuurbegraafplaats Geestmerloo gratis parkeergelegenheid voor circa zestig voertuigen. Op een gewone dag is dit meer dan voldoende. Maar het kan voorkomen dat, wanneer er een grote begrafenis is, er moet worden uitgeweken naar het parkeerterrein van Geestmerambacht. 

Er is op ons eigen parkeerterrein ruimte voor mensen die slecht ter been zijn en voor het opladen van elektrische voertuigen,

 

Wanneer is de begraafplaats geopend?

Natuurbegraafplaats Geestmerloo is geopend sinds juni 2020. U bent zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom om te wandelen op Geestmerloo, een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten.

Zie ook: Contact

Kan er muziek gespeeld worden?

In de ceremonieruimte is een audiovisuele installatie waar muziek en presentaties op afgespeeld kunnen worden. Mocht er live muziek gewenst zijn dan denken wij graag met u mee over de mogelijkheden.

Wat zijn voordelen en nadelen van begraven, cremeren en natuurbegraven?

Het is een van de belangrijkste keuzes bij het uitdenken van uw uitvaartwensen: begraven of cremeren? Sinds enige jaren is er naast begraven en cremeren een derde optie: begraven op een natuurbegraafplaats. We hebben de meest gehoorde argumenten voor begraven, cremeren en natuurbegraven op een rij gezet: begraven, cremeren of natuurbegraven?

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.