Schapen op Geestmerloo

Vijfentwintig heideschapen vinden thuis op Geestmerloo

Schapen op Natuurbegraafplaats Geestmerloo. Een heel logische combinatie. Op Geestmerloo genieten schapen elke dag volop van heerlijk voedzame maaltijden in de vorm van kilometers jong gras. Daar waar zij grazen, hoeft er niet gemaaid te worden en dat scheelt in brandstof. En… de schapen leveren wol, waarvan biologisch afbreekbare rouwdoeken gemaakt worden. Hoe rond kan een cirkel zijn?

De 25 schapen zijn van de Drentse Nick Waninge (38). Hij heeft er in totaal vijfhonderd verdeeld over diverse kuddes, waarvan ook enkele kuddes op andere natuurbegraafplaatsen. “Natuurbegraafplaatsen bieden vaak veel gras en heide, een prima omgeving voor mijn schapen. Het bevalt mij super om mijn schapen daar te laten grazen.”

Ontroerend

Nick bezoekt al zijn kuddes regelmatig en reist daarvoor het hele land door. Op de natuurbegraafplaatsen heeft hij mooie ontmoetingen, zoals laatst op Geestmerloo: “Er zat een vrouw op een bankje en zij was zo blij met de schapen dat ze er emotioneel van werd. Zij kent het terrein, waar vroeger vele grazers stonden, goed en was bang dat de beestjes voorgoed verdwenen waren. Nu zijn ze terug en dat ontroerde haar flink.”

Gezondheid staat voorop

Bij het houden van schapen komt méér kijken dan af en toe door hun wollige vacht aaien. Dagelijks wordt gecheckt of het wel goed gaat met de diertjes. Daarvoor heeft Nick diverse mensen die op elke locatie dagelijks de schapen checken. Bij Geestmerloo zijn dat natuurbeheerder Menno en schapenhoedster in opleiding Cindy. Nick somt op waar zij op letten: “Voelen de schapen zich goed, hebben ze voldoende water, is er nog voldoende gras of moeten we de schapennetten verzetten? Met zijn allen zorgen we heel goed voor de schapen, zo hebben we er allemaal plezier van.” Elke twee weken krijgen de schapen een nieuwe plek om te grazen. 

Groot, sierlijk en kleurrijk

De schapen behoren tot het ras Schoonebeker heideschapen. Ze vallen op doordat ze relatief groot en sierlijk zijn. Hun vacht heeft vele kleurschakeringen. Ook eten ze bijna alles, waardoor ze makkelijk ergens te plaatsen zijn. En ze zijn slim: ze zullen altijd onderzoeken of het gras bij de buren niet lekkerder is, lacht Nick: “Daarom staan de schapennetten ook onder stroom. Daar hebben ze geen last van, ze ruiken de stroom. Letterlijk. Zo lopen ze niet weg.” Een leuk weetje voor mensen die regelmatig een wandeling maken: de schapen herkennen na een tijdje gezichten.

Maaien

Daar waar de schapen grazen hoeft niet gemaaid te worden. Behalve dat het brandstof scheelt, verstoort het veel minder vogels, beestjes en insecten dan maaimachines. Bijen en vlinders hebben hier grote baat bij. Door begrazen raakt de natuur minder uit balans.

Een fijn schapenleven

Deze schapen hebben een mooi leven. Zij krijgen alle rust en ruimte om oud te worden. Hun gezondheid staat op plek één en leeftijd is daarbij slechts een getal. Ze staan in principe tot eind oktober bij Geestmerloo en daarna gaan ze naar een plek waar ze half op stal kunnen als het koud wordt. “Maar ze blijven zo lang mogelijk hier en dat vinden ze prima. Het weidegras is heerlijk en er is meer dan voldoende van. Maar ook de schors van de jonge boompjes vinden ze niet te versmaden. Het is hier super voor ze”, besluit Nick. 

Veel wol, veel stof

In het voorjaar zullen de schapen weer terugkeren en dan ook geschoren worden. Dat doet Nick allemaal zelf. Hij wil dat ook graag demonstreren hier tegen die tijd. “Voor de wol wordt zeker een mooie bestemming gevonden, zoals vilten rouwdoeken.”

Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Natuur, Nieuws