Ook dat is rouw: kruidige koek en een fijne playlist

Op een koude, druilerige winterdag werd er een dampende kruidkoek bij Geestmerloo gebracht. Stampvol verse ingrediënten, geurige specerijen en liefdevol toegevoegde zoetigheden. Precies een jaar na het overlijden van haar grote liefde John had Cathrine de cake voor ons gebakken. Een lief kaartje erbij:

Een jaar verder. Had niet gedacht dat ik het zo fijn zou vinden om met mijn hondje Raya op Geestmerloo rond te lopen en af en toe naar het plekje van John te gaan. Het weidse landschap helpt me om me verbonden te voelen met hemel en aarde, waardoor ik mijn grote-mensen problemen weer wat kan relativeren. Ik wil jullie bedanken voor de kleine, troostrijke gesprekjes. Zo fijn!

De bittere rouw had zij zoet gemaakt en, samen met een vleug dankbaarheid en een traan, omgezet een verrukkelijk brouwsel, dat ons lichaam en ons hart verwarmde. Is dat ook iets voor u? Onderaan dit bericht vindt u het recept.

Een muzikale arm om de schouder

Inmiddels is er weer bijna een jaar verstreken. Het gemis steekt nog aan alle kanten, zeker niet minder dan voorheen, maar het lukt Cathrine om troost te vinden. Zij heeft daarvoor nóg een mooie tip voor lotgenoten: “Ik heb mensen om me heen gevraagd om muziek te sturen waarmee ze me willen steunen. Daarmee heb ik een playlist aangelegd van zo’n acht uur. Die zet ik regelmatig op. Gewoon omdat het fijne muziek is voor dat moment of omdat ik nabijheid wil ervaren van degene die het me heeft gestuurd.” 

Met soms lekker vrolijk deuntje, en dan weer mooie melodieën of een aangrijpende tekst, zoals Nothing Else Matters van Metallica, vindt Cathrine zo de steun die zij op dat moment nodig heeft.

Maureen

Voor als het buiten koud en binnen stil is:

Het recept voor een hartverwarmende KRUIDKOEK 

Mengsel kruiden: 1 steranijs, 3,5 theel. venkelzaad, 1,5 theel. koriander, 1,5 theel. kardemon, 1 theel. gemberpoeder. Of 3 eetl. speculaaskruiden.

Deeg: 300 gr bloem, 225gr. bruine basterdsuiker, 2,5 theel. bakpoeder, iets zout, 300 ml karnemelk, 2 eetl. stroop, 110 gr rozijnen geweld, 75 gr ongezouten noten

 Oven voorverwarmen op 160 ˚C. Cakevorm beboteren en bestuiven met wat bloem. Rozijnen wellen in water. Voor kruidenmengsel: steranijs en venkelzaad kneuzen in vijzel. Mengen met de rest van de kruiden. Daarna bloem, basterdsuiker, bakpoeder en zout erbij. Vervolgens karnemelk en stroop erbij. Goed mengen in keukenmachine. Als laatste rozijnen en noten door mengsel scheppen. 65-85 min. in oven. Als de koek klaar is, 15 min. laten afkoelen uit de vorm op een plank. Daarna verpakken in plastic folie zodat de buitenkant niet te hard wordt. Het is een stevige koek, echt voor als het buiten koud is.

Geplaatst in Alle berichten, Columns, Geestmerloo