Je ziet ze vliegen…

Herken je dat, je wilt graag iets zien maar je ziet het niet. Tot het moment dat je opgeeft dat je iets wilt zien en dan komt het als natuurlijk naar je toe. Onlangs had ik zo’n beleving bij ons op de natuurbegraafplaats. Zoals menig ander keer maakte ik met de E-car een rondje om het meer. Kijkend naar eventueel achtergebleven rommel of andere onvolkomenheden. Hierbij hoop ik altijd iets moois binnen de prachtige flora en fauna tegen te komen die dit gebied al rijk is. Ik schrijf het al: hoop. Hoop is een soort verwachting, ergens heb je er al een beeld bij.

Mijn oog viel op een plastic tas van een bekende supermarkt, die redelijk langs de kant in het water op doemde. Iets wat ik zo 1,2,3, niet had verwacht en zeker niet op had gehoopt. Ik boog voorover en met een tak die ter plaatse in het talud stak, zag ik in mijn ooghoek twee prachtig blauwe en indrukwekkende vogeltjes zitten op de wilgentenen die neergezet zijn om de golfslag op te vangen. Met, dat ik besefte dat het twee ijsvogeltjes waren, vlogen ze weer gezwind weg ook. Wat een bijzonder fenomeen zo’n ijsvogeltje. Om te blijven leven moet het beestje elke dag roerloos en vol geduld boven het water zitten om pijlsnel dat visje te vangen wat onder hem of haar door zwemt. Om te leven moet de ijsvogel steeds weer zijn leven wagen want ze kan niet zwemmen. Leven kan dus ook dood worden. De ijsvogel bezit de kleuren van de natuur. Water-, vuur- ,aarde- en luchttinten typeren dit beestje. Een palet aan kleuren die staan voor alles wat er is. Onafgebroken horen ze bij elkaar, net als dood en leven. Bijzonder..

De ijsvogel is van boven dezelfde kleur als het water en dus niet te zien voor roofvogels. Van onder is ze net de kleur van aarde en lucht zodat de visjes haar niet zien. Ze gaat op in het niets maar toch. Daar is echt over nagedacht, of mag ik na gevoeld zeggen.. Wat een geluk bij een ongeluk dat de plastic tas bij ons in het water dreef, het haalde me even weg bij mijn hoop en verwachtingen en juist op dat moment kreeg ik wat ik graag wilde zien. Zo werkt dat blijkbaar. Inmiddels waren de ijsvogels uit zicht.  

Uitzicht biedt inzicht. 

Jacco

 

Geplaatst in Alle berichten, Columns, Nieuws