Een hotel op Geestmerloo?

Drie scholieren brengen insectenhotel bij Geestmerloo

Ze houden net als andere jongens van veertien van gamen, voetballen en niksen. Maar óók van insecten. En daarom zorgden Tim Veenstra, Jesse Spaans en Seal Dekker (klas 3, technasium van het Jan Arentsz in  Alkmaar) voor een heus insectenhotel op Natuurbegraafplaats Geestmerloo. 

Het was een opdracht voor het vak Onderzoek & Ontwerp: maak een insectenhotel. Dat vonden de jongens een fijne opdracht. Tim: “Insecten zijn beestjes die wij nodig hebben om te leven en dit insectenhotel biedt hen een veilig plekje.”

Gladde holtes en bamboestokken

Een insectenhotel of insectenmuur is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten: een door de mens met natuurlijke materialen vormgegeven overlevingsplaats.  Het ‘hotel’ is een soort doos met allemaal holtes en bamboestokken in verschillende afmetingen. Een hele klus om te maken: de jongens zijn er zeker zes weken tijdens de les mee bezig geweest. 

“Het zagen en lijmen ging nog wel”, vertelt Jesse, “Maar het uithollen en gaten boren was een precies klusje. De holtes mogen geen splinters of uitsteeksels bevatten, want je wil natuurlijk niet dat een bij of vlieg aan de vleugeltjes blijft hangen.”

Beroemd in Alkmaar en omgeving

Het was vooral leuk om te doen, vertellen de drie jongens, die in het dagelijks leven de dikste vrienden zijn. Vooral op het resultaat zijn ze trots. “Wij mochten het insectenhotel op hangen bij Natuurbegraafplaats Geestmerloo en zijn daarmee ook in meerdere kranten gekomen. Superleuk! De docent gaat de knipsels op school ophangen en onze klasgenoten zijn natuurlijk allemaal jaloers”, grijnst Seal.

De jongens kenden het Natuurpark Geestmerloo met de natuurbegraafplaats al. Zij wonen in de buurt en hebben in de zomer de speelplaats al meerdere keren bezocht. 

En nu is het afwachten tot het voorjaar wordt en de bloemetjes weer gaan bloeien. “Wij hopen dat de insecten dan massaal op ons hotel afkomen en er een plek vinden om de volgende winter te overwinteren. In een groot natuurgebied als Geestmerloo, met alles wat daar groeit, moet dat goedkomen”, aldus Tim.

“Dat lijkt ons ook”, voegt locatiebeheerder Jacco de Kroon toe, “Geestmerloo is voor iedereen en de natuur staat bij ons bovenaan. Een mooi initiatief als dit past prima bij ons en wij vinden dit insectenhotel een geweldige aanvulling.”

 

Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Natuur, Nieuws