Een stralende papa

September 2020 – Met vier jonge kinderen komt Suzanne een plekje uitkiezen voor haar lieve man en levensmaatje Werner. Hij is zes jaar daarvoor overleden aan een tumor. Haar zoontje heeft zijn vader zelfs nooit gekend. Toch is papa een heel belangrijke, aanwezige factor in het leven van Wessel en zijn zussen Meike, Elin en Mirte. Zo zorgvuldig als maar kan zoeken ze het mooiste plekje uit voor de urn. Wessel wil graag helpen bij het graven van het graf. Mannenwerk, en dát kan hij voor zijn papa doen.

Oktober 2020 – Suzanne en Wessel zijn voor dag en dauw aanwezig om ons te helpen bij het graven van het plekje voor Werner. Het is er luw en beschut, tegenover de speelplaats en bijna in de achtertuin van het gezin. Later komen ze met zijn allen terug; de as van Werner in een uitgeholde, prachtige boomstam. Dicht tegen elkaar zitten ze een hele tijd bij het graf. Bedrukt, liefdevol, berustend. 

Voor altijd in verbinding, staat op zijn boomschijf. 

Oktober 2021 – Op ons terrein hangen Suzanne en Wessel zelfgemaakte vetbollen op voor de vogels die papa gezelschap houden. Een groots klein gebaar. Vier kinderen groeien op met een vader die fysiek niet aanwezig kan zijn. Maar met een moeder die hem op natuurlijke wijze onderdeel laat zijn van het geheel. Een moeder die verlies kan omzetten in een geschenk en de rouw in een vruchtbare voedingsbodem voor creativiteit.

Februari 2022 – In de regen loopt Suzanne over Geestmerloo. Werner is inmiddels ruim zeven jaar geleden overleden, maar als onverwacht diepe emoties boven komen is het fijn even daar alleen te kunnen zijn, bij hem, bij ‘zijn’ boom op het eiland. Deze keer is de liefde en dankbaarheid zo voelbaar op de plek, dat zij ons mailt: ‘Werner is op deze bijzondere plek, zo dicht bij huis, weer terug bij moeder aarde. Heel waardevol.’

Maureen

Suzanne en haar kinderen schreven na het overlijden van Werner het ontroerende boekje ‘Een stralende papa’. Over hoe een elfenfamilie verbinding houdt met een overleden familielid. Meer info of bestellen: www.bayarmaa.nl.

Geplaatst in Columns, Geestmerloo