Veilig uitstrooien

Jonge boompjes piepen boven het kruidgewas uit. Het water in de vijver rimpelloos glad. Het licht in deze tijd van het jaar in alle tinten pastel. Hier en daar wat wandelaars en verder een oase van rust, eeuwige rust. Het vriendelijke, jonge natuurgebied van Geestmerloo: ideaal om de as van een dierbare te verstrooien…. Of toch niet?

Wij merken dat Natuurbegraafplaats Geestmerloo wordt gezien als een fijne plek om de asresten van een dierbare achter te laten. En dat begrijpen we. Sterker nog: we vinden het een heel mooi compliment wanneer zoiets dierbaars aan onze grond wordt toevertrouwd. 

En toch is het geen goed idee… 

Schadelijk voor bos en gras

Ieder mens, ook wanneer de gezondheid prima is, krijgt bij leven chemische stoffen in zijn lichaam. Asresten bevatten daarom schadelijke stoffen. De bovenste humuslaag, zeker van het jonge bos op onze heuvel en de eilanden, is kwetsbaar en gevoelig. Immers: de planten en bomen halen veel van hun voedingsstoffen uit deze bovenste laag. Het uitstrooien van as is dus schadelijk voor ons ecosysteem en daarom niet toegestaan op Natuurbegraafplaats Geestmerloo. 

Asresten op een eigen, unieke plek 

Het is zeker mogelijk om asresten bij ons achter te laten; dit kan in een urnengraf. In zo’n graf mag ook een biologische urn geplaatst worden. Wanneer de as onder de humuslaag wordt begraven, is er namelijk niets aan de hand. U zorgt voor onze jonge natuur, een dierbare wordt voorgoed opgenomen in deze mooie omgeving én u heeft een fijne plek om naar terug te keren. 

Veilig uitstrooien

Wilt u toch graag de asresten aan de oppervlakte uitstrooien, dan is het mogelijk om op zoek te gaan naar een plek buiten Geestmerloo, waar dat mag. Om as ergens te kunnen uitstrooien, is toestemming van de grondeigenaar nodig. 

Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Natuur, Nieuws