Rechter geeft Geestmerloo groen licht

Recreatiegebied annex begraafplaats Geestmerloo is weer een ronde verder in de juridische strijd met omwonenden. De Alkmaarse rechtbank heeft het eerder uitgesproken tussenvonnis bekrachtigd. Alleen de Raad van State kan het plan nog torpederen.

In het tussenvonnis (uit november vorig jaar) werd de initiatiefnemers gevraagd om meer informatie over de financiële haalbaarheid van het plan voor de aanleg van een recreatiegebied met daarin een ’natuurbegraafplaats’ voor maximaal 5.500 graven en 1.650 urnen. Die info is geleverd en goedgekeurd, zodat de benodigde omgevingsvergunning kan worden verleend. Daarmee gaat een nieuwe inspraakperiode van zes weken lopen.

Alle registers werden opengetrokken in de kruistocht tegen het plan. Tegenstanders hielden emotionele horrorbetogen, waarin lijkvocht uit ontbindende lichamen langs de zes meter hoge heuvel het natuurgebied in sijpelde en spelende kinderen en huisdieren bedreigde met de meest gruwelijke ziektekiemen die zich hadden losgeweekt van overledenen. De initiatiefnemers verwezen naar de begraafplaats Père-Lachaise midden in in Parijs. ,,Daar klaagt niemand over.’’ Ze zeggen er alles aan gedaan te hebben om aan de bezwaren tegemoet te komen.

De begraafplaats wordt geconcentreerd rond een zes meter hoge heuvel. Tussen de bebouwing en die heuvel komt een honderd meter lang natuurgebied. Volgens gemeente, recreatieschap Geestmerambacht en initiatiefnemer Dunweg uitvaartzorg hebben de omwonden geen reden om te klagen: ze krijgen in plaats van een weiland een aantrekkelijk recreatiegebied voor de deur van 24 hectare, waarvan 11 hectare wordt bestemd voor natuurgraven.

 

Bron: Noordhollands Dagblad – Gerard van Engelen

Geplaatst in Alle berichten, Nieuws