Oude bomen in nieuwe natuur

Het grondverzet schiet op, maar er gebeurt meer. Binnenkort begint de aanleg van de natuurspeelplaats en volgende week al worden bruggen geplaatst om het land met de eilanden te verbinden.

Daarna starten we met de aanplant van duizenden jonge boompjes. Maar niet alle bomen zijn jong. Bij het Alkmaarder ziekenhuis moeten helaas enige bomen verdwijnen wegens nieuwbouw. Een paar grote hulstbomen van 8 a 9 meter hoogte worden verplaatst van het ziekenhuis naar Geestmerloo.

Hulst wordt al eeuwen bij verschillende culturen gebruikt bij de midwinterfeesten. Het staat dan symbool voor bescherming en de komst van de nieuwe lente. De Romein Plinius de Oudere adviseerde reeds in zijn Historia naturalis om een hulst in de buurt van je huis te planten om bliksem en hekserij op afstand te houden.

Mythologische betekenis had de hulst bij de Kelten. De druïden versierden hun huizen met hulsttakken om de bosgeesten te eren. Bij het gebruik op begraafplaatsen staat hulst voor eeuwigheid en rouw. Ook staat hulst symbool voor moederschap en huiselijk geluk (liefde, begrip en vertrouwen).

Naast de hulsten wordt er ook een grote linde van de oude kwekerij geplaatst op Geestmerloo. Volgens planning zijn de werkzaamheden half mei afgerond. Deze zomer opent Natuurbegraafplaats Geestmerloo de deuren.

Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Natuur