(Natuur)begraven of cremeren?

Begraven of cremeren? Het is een vraag die mensen bezig kan houden. Een vraag die soms bij een overlijden heel acuut moet worden beantwoord. Natuurbegraven is in de regio Noord-Holland sinds kort een nieuwe optie. Wel begraven, maar meestal tegen lagere kosten. Geen zorgen voor de nabestaanden, maar wel een plek om naartoe te gaan. Bovendien past het idee van een plek voor altijd, waar iemand opgaat in de natuur, goed bij de duurzaamheidsgedachte van nu. Wij zetten de verschillen voor  u op een rij.

Begraven

Voor veel mensen is begraven de meest traditionele uitvaart. Begraven heeft diverse voordelen. Zo is een graf een gedenkplaats: voor veel mensen is het fijn om het graf van een dierbare te kunnen bezoeken. Een familiegraf voor meerdere generaties of gezinsleden vormt een waardevolle gedenkplek. Bij begraven begeleid je iemand met familie en vrienden echt tot aan zijn laatste rustplaats. 

Hogere kosten

Begraven is een stuk duurder dan cremeren. Voor een particulier graf moeten grafrecht, begraafkosten, onderhoudskosten en de kosten van een grafmonument worden betaald. 

De nabestaanden hebben om de zoveel jaar de moeilijke keuze om een graf te laten ruimen of om opnieuw te betalen voor de grafrechten. Een algemeen graf kost ongeveer evenveel als een crematie, maar wordt gedeeld met één of meer onbekende personen en wordt sowieso na tien jaar geruimd.

Cremeren

Veel gehoorde redenen om voor een crematie te kiezen zijn: het is goedkoper en nabestaanden hoeven geen moeilijke keuzes te maken. De as kan en mag voor veel vormen van herdenken worden gebruikt: van uitstrooien of begraven tot het verwerken in een sieraad. Een kleine groep van naasten kan, als zij willen, mee naar de crematieruimte om de overledene tot het laatste moment te begeleiden. 

Voelt het goed?

Sommige mensen staat het idee om het lichaam te laten verbranden echter tegen.  Oudere crematoria worden soms als ‘kil’ ervaren en er is weleens tijdsdruk omdat er meerdere crematies op een dag zijn. Vaak wordt de as bewaard of in kleine kring uitgestrooid. Nabestaanden hebben geen gedenkplek. De keuze voor een urnennis of een urnbegraving brengt na de crematie bovendien verdere kosten met zich mee.

Natuurbegraven: fijne, persoonlijke plek. Voor altijd

Voor mensen die twijfelen tussen cremeren en begraven kan natuurbegraven een uitkomst zijn. Natuurbegraven is een mooie, duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Natuurbegraven is vaak goedkoper dan regulier begraven. Het grafrecht wordt eenmalig betaald en is voor onbepaalde tijd; nabestaanden hoeven niet te verlengen. Ook hoeven zij niets te onderhouden. En toch hebben zij altijd een bijzondere gedenkplek in een fijne, rustige omgeving. In de huiselijke, warme ceremonieruimte is  bovendien alle tijd en ruimte om invulling te geven aan een persoonlijk afscheid.

Alles groeit en is vergankelijk

Begraven op een natuurbegraafplaats heeft ook andere kenmerken. Een natuurgraf wordt zeer beperkt onderhouden. Welke planten op het graf gaan groeien, dat bepaalt de natuur zelf. Er wordt niets weggehaald en er mogen (behalve tijdens de begraving) geen bloemen worden gelegd. Wij houden zorgvuldig digitaal bij waar de graven liggen, maar na verloop van tijd zijn zij soms wat lastiger terug te vinden. Er mag een boomschijf geplaatst worden als grafmarkering, maar die gaat uiteindelijk ook op in de natuur. Dit kan als onbestemd worden ervaren, maar het is ook hoe de natuur bedoeld is.

Wilt u meer weten over natuurbegraven of eens een kijkje komen nemen?

U bent dagelijks welkom voor een wandeling (zonder afspraak). Een afspraak maken of bellen voor meer informatie kan ook.