Natuurbegraven: lagere kosten dan regulier begraven

Wat kost een natuurbegrafenis? Is natuurbegraven goedkoper of duurder dan een gewone begrafenis? Het is een terechte vraag, die ons vaak wordt gesteld. Daar willen wij zo goed mogelijk antwoord op geven. We hebben dit voor u op een rijtje gezet. 

Vergelijking grafkosten

De totale kosten van een eenpersoons graf op Geestmerloo zijn momenteel € 5.145. Deze zijn opgebouwd uit:

  • grafrecht voor onbepaalde tijd 
  • kosten voor het maken en sluiten van het graf tijdens de begrafenis.

Daar komen geen kosten voor het grafrecht meer bij. Ook over twintig of dertig jaar niet. Het grafmonument, de boomschijf, is eenmalig inbegrepen. Wij rekenen geen extra onderhoudskosten. Het bedrag van € 5.145 is eenmalig, voor altijd.  Op het moment van begraven betaalt u begraafkosten en de eventuele huur van de ceremonieruimte en kosten voor de catering. 

De kosten voor een graf op een een reguliere begrafenis zijn opgebouwd uit:

  • grafrecht
  • onderhoudskosten
  • een grafmonument
  • begraafkosten

In onderstaand overzicht vergelijken we de tarieven van een begrafenis op Geestmerloo voor een standaard eenpersoons graf met de kosten van een begrafenis op de Gemeentelijke Begraafplaats in Alkmaar, in gemeente Dijk en Waard en de Nieuwe Ooster in Amsterdam. We gaan uit van grafrechten van 30 jaar.

Alkmaar Dijk & Waard Amsterdam Geestmerloo
Grafrechten *

30 jaar

€ 2.329 € 4.019 € 1.650 € 4.350
Onderhoud € 1.943 inclusief € 2.700 n.v.t.
Monument ** € 2.100 € 2.100 € 2.100 n.v.t.
Begraafkosten € 792 € 715 € 840 € 795
Totaal € 7.164 € 6.834 € 7.290 € 5.145

 

* Op Geestmerloo is het grafrecht voor onbepaalde tijd, i.p.v. 30 jaar. ** Voor de kosten van een grafmonument is het gemiddelde van de kosten voor een gedenkteken van € 2.100 gekozen.

 Grafrechten

Als u een graf koopt dan wordt u geen eigenaar van de grond. U koopt het recht om daar te mogen begraven. Bij een reguliere begraafplaats is dit recht vrijwel altijd tijdelijk. Na een periode van 20 of 30 jaar loopt het grafrecht af. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de rechten te verlengen, met bijbehorende kosten, of om het graf te laten ruimen. Op Geestmerloo wordt niet geruimd. Het grafrecht is eeuwigdurend. Dat maakt het dus lastig om een goede vergelijking te maken van deze kosten.

Onderhoudskosten

Bij een graf op een reguliere begraafplaats is er sprake van jaarlijkse onderhoudskosten. Vaak worden deze vooruit betaald voor dezelfde periode als de grafrechten. Als de grafrechten verlengd worden, moeten ook de onderhoudskosten betaald worden.

Grafmonument

Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Bijvoorbeeld een grafsteen. De kosten hiervan zijn al gauw € 2.100. In sommige gemeenten komen daar vergunningskosten bij. Op een natuurbegraafplaats zijn gewone grafmonumenten niet toegestaan. Geestmerloo biedt kosteloos een bewerkte boomschijf aan. 

 Begraafkosten

Begraafkosten omvatten de kosten voor het openen en sluiten van het graf, het bijhouden van een grafregister en begeleiding van de begrafenis. 

 Overige kosten

Bij een uitvaart komen nog veel meer zaken kijken dan alleen het begraven. De aanschaf van een kist of lijkwade en het vervoer van de overledene bijvoorbeeld. Maar ook het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie en natuurlijk de ceremonie en condoleance. Het is verstandig om deze kosten goed op een rij te zetten en op basis daarvan te bepalen of u hier een uitvaartverzekering voor afsluit. Op Geestmerloo werken wij samen met alle uitvaartondernemers. Zij kunnen u hier goed over informeren. 

 De kosten in uw gemeente

De kosten van een begrafenis zijn in elke gemeente verschillend. Bent u benieuwd wat de kosten voor een begrafenis in uw gemeente zijn? Kijk dan op de grafkostenmeter van Monuta. Zij hebben dit voor bijna alle gemeenten in Nederland uitgezocht.

Alle tarieven op een rij

Bij Natuurbegraafplaats Geestmerloo hanteren we duidelijke en eenmalige tarieven. U vindt het complete overzicht op onze tarievenpagina. Ook hebben we een overzicht met de voordelen en nadelen van cremeren, begraven en natuurbegraven.

Geplaatst in Alle berichten, Geestmerloo, Nieuws