Karavaan op Geestmerloo

Van 5 t/m 15 augustus brengt Karavaan Festival de poëtische en magische voorstelling “Mens Boom Dier” van theatergezelschap Gouden Haas op onze natuurbegraafplaats.

In het sprookjesachtige en muzikale “Mens Boom Dier” krijgt de natuur een stem. U beleeft een reis door tijd en ruimte over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting. De natuur is, door cijfers en grafieken die ons door zoekmachines en de media worden voorgeschoteld, onttoverd geraakt. Als medicijn tegen afstomping, gaat Gouden Haas voor “Mens Boom Dier” te rade bij de magische verhalen van onze voorouders. Hoe gingen zij om met vragen over natuurverschijnselen die groter waren dan ze konden bevatten?

Gienke, regisseuse van deze voorstelling van het Karvaan Festival, zegt het volgende over de keuze voor Geestmerloo:

“Het idee voor de voorstelling Mens Boom Dier ontstond na het plotselinge overlijden van mijn vader drie jaar geleden. In de periode erna ervoer ik de dunne richel tussen leven en dood heel fysiek. Ik leefde in het volle bewustzijn van de altijd aanwezige dood. En gek genoeg voelde ik me daardoor veel ‘wakkerder’, levender dan doorgaans. Het zette me aan het denken over onze omgang met de dood. Hoe we die krampachtig naar de rand van ons bewustzijn proberen te duwen. En hoe absurd dat eigenlijk is. Het is namelijk de enige zekerheid die we hebben in het leven: alles wat leeft gaat op een dag dood.Terwijl alles in de natuur circulair beweegt, gelooft de mens in lineaire groei. Hoe kunnen we weer leven in het bewustzijn van de dood? Dat werd het startpunt voor Mens Boom Dier

Door de begrafenis van mijn vader maakte ik kennis met natuurbegraafplaatsen. De gedachte erachter sprak me enorm aan: het lichaam teruggeven aan de natuurlijke kringloop van het leven terwijl het leven op die plek doorgaat in de vorm van een openbare ruimte waar bezinning, ontspanning en de natuur alle ruimte krijgen om te groeien. Het sluit aan bij waar Gouden Haas met haar voorstellingen en programma’s op aan wil sturen: dat we onze relatie met onze medenatuur opnieuw bekijken. De mens terugplaatsen in het ecosysteem waar ze van vervreemd is geraakt.”

De voorstelling is van 5 t/m 15 augustus te zien tijdens Karavaan Festival, als losse voorstelling of als onderdeel van de theatrale fietsroute Expeditie Groen.

Vanzelfsprekend speelt de voorstelling zich af op de vrije gedeeltes van de natuurbegraafplaats.

Kaarten kopen voor een voorstelling kan op de website van Karavaan Festival.

Geplaatst in Activiteiten, Alle berichten, Geestmerloo, Natuur, Nieuws