Gemis tonen met een bloem

Bloemen zijn tijdloos. Iedere bloem is een kunstwerk van zichzelf, qua kleur, vorm, geur en heelheid. Bloemen spreken waar woorden tekort schieten; zij vertalen tranen in een verstild stukje schoonheid. Na het verlies van dierbare is er gemis, verdriet en rouw. De behoefte om het graf te bezoeken is groot en daar iets neerleggen als een bloem voelt helend. En toch is het niet toegestaan op Natuurbegraafplaats Geestmerloo…

Terug naar de natuur

Bij de begraving zelf mag een dierbare toegedekt worden met bloemen. Zowel in het graf, als er bovenop, na het sluiten. Dat kan met een paar zorgvuldig uitgekozen losse bloemen en takken, maar ook met een uitbundige bloemenzee. Alles is goed. Na twee weken halen wij deze bloemen van het graf. Dat is het moment waarop we de rustplek definitief teruggeven aan de natuur. Vanaf dan is het niet meer toegestaan om bloemen of andere troostrijke symbolen bij een graf te plaatsen. 

Kwetsbaar evenwicht

De grondgedachte hiervan is dat Geestmerloo een natuurgebied is. Daarmee verschillen we van een traditionele begraafplaats, waar ruimte is voor herdenk voorwerpen. Bij ons zijn volgens een zorgvuldig uitgewerkt natuurbeheerplan bomen, planten en struiken geplaatst. Deze nieuwe natuur geven we de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Kaarsjes en kleurrijke boeketten veranderen de rustige, groene aanblik van het gebied en kunnen schadelijke kleur- en verfstoffen meebrengen. Maar ook zelf gezaaide bloembollen verstoren het kwetsbare evenwicht. 

Rust in de natuur

Natuurbegraven staat daarnaast voor rust vinden in de natuur. Iemand die is overleden, is in rust. Daarom vinden wij het belangrijk dat er sereniteit is rond een graf op een natuurbegraafplaats. Eerst zie je nog een berg aarde op een nieuw graf, maar al gauw verschijnen de eerste grassen en plantjes. Het is net alsof de natuur zegt: ‘Het is goed, wij nemen het vanaf hier over.’

Bewuste keuze voor de filosofie

Nabestaanden willen graag verbinding houden met de dierbare die zij missen. Die verbinding wordt gevonden in een neergelegde bloem. Al is het één losse bloem. Toch halen wij het weg, met pijn in ons hart. We adviseren mensen dan om thuis een mooie gedenkplaats in te richten. Ook kan het goed doen om te beseffen dat een overledene zelf vaak heel bewust voor de natuurbegraafplaats heeft gekozen, en dus ook voor deze filosofie. 

Thuis verbinding vinden

Voor wie toch behoefte heeft om iets neer te leggen, is het misschien fijn om tijdens een bezoek aan het graf eventueel een bloem, of een ander dierbaar voorwerp op het graf leggen en daarna weer mee naar huis te nemen. Er mag dan een foto gemaakt worden, die later op diverse manieren kan helpen bij het thuis gedenken. 

En u kunt het ook omdraaien: neem iets kleins uit het gebied mee naar huis. Een steentje of een takje om bij een foto te leggen of een losliggende bloem die gedroogd kan worden. 

Dan blijft in uw eigen omgeving de verbinding met het gebied waar uw dierbare ligt te rusten. 

 

Geplaatst in Geestmerloo, Natuur, Nieuws