Maurice

April 2022

Een gesprek met Maurice, zijn vrouw Chantal en zoons Camiel (14) en Reinier (11). Hij heeft een zeldzame vorm van kanker. Zijn levensverwachting is niet lang meer. Een jaar? Een half jaar? Maurice en Chantal zijn 20 jaar samen. Een muzikaal gezin en een rijk verenigingsleven: voetbal, honkbal, de fanfare. Een fijn gesprek met een lach en een traan. Hij vertelt dat hij in alle liefde en vertrouwen straks zijn gezin achter laat.

Mei 2022

Maurice en Chantal komen samen terug en kiezen een mooie plek uit voor een dubbel urnengraf. Er is veel humor. Er worden vragen gesteld over het afscheid straks. Dat doen ze het liefst hier om Maurice daarna naar het crematorium te brengen. En het liefst niet zo standaard. Maurice omringd door gezellige zitjes. Dat kan. Juist. Afscheid nemen op de manier die bij je past. 

Begin december 2022

Het gaat niet meer. Maurice krijgt euthanasie. Hij en zijn gezin hebben veel mooie herinneringen aan de feestdagen. Daarom is de wens van Maurice om zijn afscheid op 5 december te doen. Het is een liefdevolle ceremonie. Prachtige woorden van Chantal en hun zoons. Maurice staat op een mooie plek in de ceremonieruimte en wordt door Camiel, Reinier, familie en vrienden in het licht gezet. Na afloop doen alle genodigden Maurice uitgeleide. Stilletjes, in erehaag, kijken zij de auto na die Maurice naar het crematorium brengt.  

Eind december 2022

Chantal belt op. Ze wil graag de afspraak maken voor de begraving van de urn van haar man. Het is pittig helemaal alleen. Lieve berichtjes met kerst. Maar juist de tijd eromheen is heel zwaar. Vierentwintig uur per dag alleen. Niet meer samen naar 2 voor 12 kijken. Paniek als de treinen niet rijden, hoe komen haar zonen op school? Gelukkig heeft ze een groot vangnet om haar heen. 16 januari is het Blue Monday. De uitgelezen dag om Maurice te begraven, zo heeft hij zelf met een knipoog gewenst.  

16 januari 2023

In de stromende regen loopt het gezin van Maurice met familie naar de plek waar zijn as begraven wordt. Laarzen aan, paraplu’s op. Chantal houdt zijn urn stevig tegen zich aangedrukt. Met heel veel liefde en groot verdriet wordt de urn in het graf gezet. Camiel schept samen met zijn moeder het graf gedeeltelijk dicht. “Ik vind het zo stom dat ik dit moet doen!” roept Chantal kwaad. Camiel zegt uit de grond van zijn hart hoe erg hij zijn vader mist en dat hij enorm trots op hem is. Mijn collega Jacco voelt haarfijn aan dat Chantal en haar zoons meer nodig hebben en nodigt ze uit om samen met hem het graf volledig dicht te maken. Dat doen ze. Ondanks de regen en de wind is de verbondenheid op dit rauwe moment groots. Of misschien wel juist daardoor. 

24 februari 2023

De geboortedag van Maurice. De met de hand bewerkte boomschijf ligt klaar om door Chantal, Camiel en Reinier op het graf gelegd te worden. Er staat een schaaltje Hemelse Brownies naast. Reinier is er gek op. Ook al is Maurice er niet meer, vandaag is het 47 jaar geleden dat hij geboren werd en dat mag gevierd worden. Wat hij voor zijn geliefden heeft betekent en nog steeds betekent wordt gekoesterd. Camiel telt de jaarringen van de boomschijf. Het zijn er 46…

Caroline

Geplaatst in Alle berichten, Columns, Geestmerloo