Lente: beweging, vernieuwing en groei.

Het is lente! Na de verstilde winter lijkt alles weer in beweging te komen. Sneeuw verandert in stromend water, uit het verharde stille ei komt een zacht en levendig kuiken. Tussen de afgestorven plantenresten komen nieuwe loten omhoog.

Inmiddels hebben de meeste bomen en struiken alweer een zweem groen. Maar voor de knoppen verschenen, vonden de eerste tekenen van het nieuwe leven al onzichtbaar plaats; onder de grond. Waar de sapstroom zich in de winter heeft teruggetrokken in de wortels, komt die in de lente weer op gang. Zaden en planten verbinden zich allereerst met de aarde, voor ze uitreiken naar het licht. Uit zaden groeit eerst een worteltje, daarna pas priemt een kiem zich omhoog door de aarde en steekt zijn lichtgroene kopje naar buiten. Ook vaste planten maken nieuwe wortels, of haarwortels voor ze uitgroeien. Hoe kwetsbaar het jonge groen ook is, er zit ook een ongelooflijke groeikracht in. En niet voor niets. Eerst ontwaken de planten uit hun winterslaap, dan pas de bomen. Dit is dus het moment om het volle licht te benutten en uit te groeien, voor de bomen weer loof krijgen en hun schaduw werpen. Het voorjaar is de tijd van explosieve groei. In geen enkel seizoen wordt er zoveel vernieuwd en opgebouwd als in de lente.

Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit en kracht. Als mens kun je daar mooi op aansluiten. Ook wij hebben in de winter vaak wat meer binnen gezeten. Hoe mooi om zelf ook weer meer in beweging te komen. Ga lekker de natuur in om te wandelen en fietsen. Laat het stromen in je lichaam en versterk je vitaliteit. En laat je meteen inspireren door de vernieuwing en groei die je overal om je heen ziet. 

Misschien krijg je wel de ‘lentekriebels’, een levendige energie die veel mensen voelen en nogal eens benutten om de vernieuwing en verfrissing ook hun huis binnen te brengen met een voorjaarsschoonmaak. Het geeft al voldoening om weer eens door de kasten heen te gaan, om afscheid te nemen van de oude dingen die je toch niet meer gebruikt en het naar de kringloopwinkel te brengen. Ook leuk: mensen blij maken op Koningsdag, of tijdens een kleine ‘ruilbeurs’ thuis voor vrienden en bekenden. Met minder ballast om je heen, krijg je meer overzicht en ruimte voor iets nieuws. 

Ook op andere vlakken kun je jezelf de vraag stellen: ‘Wat wil ik vernieuwen in mijn leven? Wat mag er meer gaan groeien? En hoe kan ik -net als de planten die voor de groei uit eerst steviger gaan wortelen- daar de voorwaarden voor creëren, als stevige ondergrond? We zijn zelf ook natuur, dus maak gebruik van de enorme vitaliteit en groeikracht van de lente. Dit is hét moment om aan iets nieuws te beginnen, iets op te zetten, plannen uit te voeren, of in elk geval eerste stappen te gaan zetten in de richting die je op wilt groeien. Als je met het seizoen meebeweegt, zwem je niet weerbarstig tegen de stroom op, maar laat je je erdoor dragen.

En wat het voorjaar ons bovenal leert, is opnieuw beginnen. Hoe het ‘winterse afscheid nemen’ ook een plek in ons bestaan heeft gekregen, de lente laat zien dat we ons weer kunnen en mogen verbinden met het leven. 

Geplaatst in Geestmerloo, Natuur